Zöldkártya

Fontos változás a zöldkártyán szereplő országokban!

A zöldkártyák Oroszország és Belarusz területére 2023. május 31-ig, míg Irán területére 2023. december 31-ig érvényesek!

További információt mabisz.hu/nemzeti-iroda honlapon talál.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet igazolására szolgáló zöldkártya 2020. július 24-től nem zöld, hanem A/4-es fehér papírra nyomtatva érvényes.

Ha Ön soron kívül szeretné megkapni zöldkártyáját, kérjük, keresse fel bármelyik postafiókunkat, ahol, ha a szerződés díjjal rendezett, a zöldkártyát, azonnal kiállítják a szerződő részére.

A határt átlépő autósoknak érdemes kiváltani a nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolványt, azaz a zöldkártyát, amennyiben olyan országokba utaznak, ahol erre szükség van.

  • Zöldkártya, azaz Nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási igazolvány: a Nemzeti Iroda nevében a biztosítók állítják ki a Biztosított számára, a meglátogatott országban megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezet meglétének igazolására. Ez az igazoló lap nem azonos a hasonló elnevezésű, környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló zöldkártyával.
  • Érvényesség: a díjfizetettség dátuma + 60 nap, de az időszak végére történő felmondás esetén legfeljebb a biztosítási évfordulóig érvényes.

Mikor szükséges a Zöldkártya?

1. Kötelező a Zöldkártya kiváltása az alábbi országok területére: 
 Belarusz Köztársaság
 (Fehéroroszország)
 Marokkó  Tunézia
 Irán  Moldova  Ukrajna
 Németország  Montenegro  Törökország
 Azerbajdszán  Portugália  stb.
 2. Különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása az alábbi országok területére:
 Nagy-Britannia,
 Észak-Írország
 Írország
 Bosznia Hercegovina 
 Szerbia és Montenegró  Görögország  Macedónia
 Olaszország, Vatikán és
 San Marino
 Albánia  Málta
 Románia  Bulgária  stb.
 3. Nincs szükség Zöldkártyára az EU tagállamainak területén, mint pl.
 Ausztria  Lengyelország  Szlovákia
 Csehország  Németország  Szlovénia
 Franciaország  Spanyolország  stb.

és a nemzetközi Zöldkártya Rendszer azon országaiban, amelyek irodájával a Magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött, mint pl. Svájc, Andorra, Szerbia.

Fontos! A 3. pontban felsorolt országokban elegendő a magyar rendszámtábla és a szabványos „H” matrica a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (továbbiakban: KGFB) fedezet igazolására külföldi utazás esetén.

További információk a www.mabisz.hu oldalon.

Hogyan igazolhatják KGFB fedezetüket, és hogyan igényelhetnek Zöldkártyát a PostaAutóŐr KGFB biztosítással rendelkező Ügyfeleink?

Díjfizetés módja   Csekk Csoportos beszedés/Banki átutalás
 KGFB fedezet igazolása
 Belföldön  Csekk feladóvevénye és a biztosítási kötvény együttesen   Zöldkártya vagy a hozzá kapcsolt leválasztható bizonylat 
 Külföldön Zöldkártya => azokban az 1. és 2. pontban felsorolt országokban,
ahol kötelező, vagy különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása.
Magyar rendszámtábla és szabványos "H" matrica =>
azokban az országokban, ahol nincs szükség a Zöldkártyára.
 Zöldkártya igénylés
    A kijelölt postákon ill. a Posta Biztosító ügyfélszolgálatán  A Posta Biztosító automatikusan küldi ki.

Hogyan igazolhatják meglévő KGFB fedezetüket PostaAutóŐr biztosítással rendelkező Ügyfelek belföldön?

  • Csekkel fizető Ügyfeleink közül azok számára, akik időben befizették a biztosítási díjat, a csekk feladóvevénye* a biztosítási kötvénnyel együttesen igazolja a biztosítási szerződés díjfizetéssel történő folyamatos hatályban tartását. A szerződés fennállását önmagában igazolja a biztosítási ajánlat/kötvény a kockázatviselés kezdetétől számított 60 napig.
  • Csoportos beszedési megbízással (CSOB) illetve banki átutalással fizető Ügyfeleink részére a szerződés hatályban tartását a Zöldkártyához kapcsolt leválasztható bizonylat igazolja. A Zöldkártyát automatikusan küldi ki a biztosító. A szerződés fennállását önmagában igazolja a biztosítási ajánlat/kötvény a kockázatviselés kezdetétől számított 60 napig.

* Csak a Magyar Posta Biztosító Zrt. által kiküldött csekk elfogadható, mely tartalmazza a biztosítási időszakot és a rendszámot.

Hogyan igényelhetnek PostaAutóŐr biztosítással rendelkező Ügyfeleink Zöldkártyát?

  • Csoportos beszedési megbízással, illetve banki átutalással fizető Ügyfeleinek a biztosító automatikusan postázza.
  • Csekkel fizető Ügyfeleink a kijelölt postákon (nagyposták, határátkelőhelyek közelében található, üzletházakban működő, szombaton és vasárnap is nyitva tartó posták) vagy a Posta Biztosító ügyfélszolgálatán igényelhetnek Zöldkártyát.
  • kijelölt postákon szerződéskötéskor vagy azt követően kérésre igényelhet Zöldkártyát. 
  • Ügyfélszolgálatunkon keresztül mindenki igényelhet Zöldkártyát, ha társaságunknál érvényes szerződéssel rendelkezik, és az esedékes díjat is megfizette.