Zöldkártya

A határt átlépő autósoknak érdemes kiváltani a nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolványt, azaz a zöldkártyát, amennyiben olyan országokba utaznak, ahol erre szükség van.

  •  Zöldkártya, azaz Nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási igazolvány: a Nemzeti Iroda nevében a biztosítók állítják ki a Biztosított számára, a meglátogatott országban megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezet meglétének igazolására. Ez az igazoló lap nem azonos a hasonló elnevezésű, környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló zöldkártyával.
  • Érvényesség: a díjfizetettség dátuma + 60 nap, de az időszak végére történő felmondás esetén legfeljebb a biztosítási évfordulóig érvényes.
Mikor szükséges a Zöldkártya?

1. Kötelező a Zöldkártya kiváltása az alábbi országok területére:
Belorusszia
Marokkó
Tunézia
Irán Moldávia
Ukrajna
Izrael
Törökország
stb.
2. Különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása az alábbi országok területére:
Nagy-Britannia, Észak-Írország
Bosznia-Hercegovina
Írország
Szerbia és Montenegró
Görögország
Macedónia
Olaszország, Vatikán és San Marinó
Albánia
Málta
Románia
Bulgária
stb.
3. Nincs szükség Zöldkártyára az EU tagállamainak területén, mint pl.
Ausztria
Lengyelország
Szlovákia
Csehország
Németország
Szlovénia
Franciaország
Spanyolország
stb.

és a nemzetközi Zöldkártya Rendszer azon országaiban, amelyek irodájával a Magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött, mint pl. Horvátország és Svájc.

Fontos! A 3. pontban felsorolt országokban elegendő a magyar rendszámtábla és a szabványos „H” matrica a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (továbbiakban: KGFB) fedezet igazolására külföldi utazás esetén.

További információk a www.mabisz.hu oldalon.

Hogyan igazolhatják KGFB fedezetüket, és hogyan igényelhetnek Zöldkártyát a PostaAutóŐr KGFB biztosítással rendelkező Ügyfeleink?

Díjfizetés módja Csekk Csoportos beszedés Banki átutalás
KGFB fedezet igazolása
Belföldön Csekk feladóvevénye és a biztosítási kötvény együttesen Zöldkártya vagy a hozzá kapcsolt leválasztható bizonylat
Külföldön

Zöldkártya => azokban az 1. és 2. pontban felsorolt országokban, ahol kötelező, vagy különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása. Magyar rendszámtábla és szabványos "H" matrica => azokban az országokban, ahol nincs szükség a Zöldkártyára.

 

 

Zöldkártya igénylés
  A kijelölt postákon ill. a Posta Biztosító ügyfélszolgálatán. A Posta Biztosító automatikusan küldi ki.

Hogyan igazolhatják meglévő KGFB fedezetüket PostaAutóŐr biztosítással rendelkező Ügyfelek belföldön?

  • Csekkel fizető Ügyfeleink közül azok számára, akik időben befizették a biztosítási díjat, a csekk feladóvevénye* a biztosítási kötvénnyel együttesen igazolja a biztosítási szerződés díjfizetéssel történő folyamatos hatályban tartását. A szerződés fennállását önmagában igazolja a biztosítási ajánlat/kötvény a kockázatviselés kezdetétől számított 60 napig.
  • Csoportos beszedési megbízással (CSOB) illetve banki átutalással fizető Ügyfeleink részére a szerződés hatályban tartását a Zöldkártyához kapcsolt leválasztható bizonylat igazolja. A Zöldkártyát automatikusan küldi ki a biztosító. A szerződés fennállását önmagában igazolja a biztosítási ajánlat/kötvény a kockázatviselés kezdetétől számított 60 napig.

* Csak a Magyar Posta Biztosító Zrt. által kiküldött csekk elfogadható, mely tartalmazza a biztosítási időszakot és a rendszámot.

Hogyan igényelhetnek PostaAutóŐr biztosítással rendelkező Ügyfeleink Zöldkártyát?

  • Csoportos beszedési megbízással, illetve banki átutalással fizető Ügyfeleinek a biztosító automatikusan postázza.
  • Csekkel fizető Ügyfeleink a kijelölt postákon (nagyposták, határátkelőhelyek közelében található, üzletházakban működő, szombaton és vasárnap is nyitva tartó posták) vagy a Posta Biztosító ügyfélszolgálatán igényelhetnek Zöldkártyát.
  • kijelölt postákon szerződéskötéskor vagy azt követően kérésre igényelhet Zöldkártyát. 
  • Ügyfélszolgálatunkon keresztül mindenki igényelhet Zöldkártyát, ha társaságunknál érvényes szerződéssel rendelkezik, és az esedékes díjat is megfizette.